Positief denken een manier van leven

Hoe je denkt geeft de richting aan in je leven van wat je kan bereiken. Kort door de bocht misschien maar zo is het wel zoals ik het zie en ook gemerkt hebt. Daar waaraan je denkt trekt de aandacht. Wanneer je je zelf wijs maakt en de overtuiging hebt dat dat iets niet lukt werkt het uiteindelijk ook niet. Daarentegen als je ook daadwerkelijk ervanuit gaat dat het je lukt is de uitkomst ook positief. Maar denken is natuurlijk niet genoeg, je zult ook actie moeten ondernemen…

Wanneer je namelijk meer aandacht schenkt aan positieve dingen/gedachten in je leven, zullen er ook meer positieve veranderingen plaats vinden waar je aandacht aan kan geven. Tevens hebben gedachten ook invloed op je lichaam en zal dit ook tot uiting geven door hoe het reageert op een situatie/gedachten. Het lichaam is wijs. Je hebt een keuze om je gedachten en meestal je overtuiging te veranderen naar iets wat je wel wilt, je verantwoordelijkheid nemen voor jezelf, waardoor je blij bent met hoe je je voelt en wilt leven. Niemand kan dat voor jou doen, je neemt zelf die beslissing als dat goed voor je voelt en wanneer je daar vanuit je gevoel (je hart) ook aan toe bent.

Omdenken

Positieve gedachten zullen je oplossingen laten zien en geven je rust en ruimte om je situatie te verbeteren, je kan het gaan ‘omdenken’ naar wat je wel wilt. Je verzint een manier waardoor  het wel gaat werken wat je graag wilt bereiken. Negatieve gedachten (overtuigingen) zetten je ‘klem’ en geven de ene na de andere beperkende oplossing voor jouw situatie dat je wilt veranderen. Positief denken is dus een manier om je gedachten te gebruiken maar niet altijd de gemakkelijkste. Je bent gauw geneigd om een negatieve gedachten de overhand te laten nemen. Zeker als je datgene gaat willen volgen wat uit je hart komt en je grootste verlangen is. Anderen kunnen argumenten gaan aangeven als “zou je dat nu wel doen?” “Jij denkt zeker dat ze op jou zitten te wachten?” Vanuit jezelf kunnen ook gedachten komen die jou belemmeren om echt voor je zelf te gaan en zelf richting aan je leven te geven waar jij het meest gelukkig van wordt zoals “kan ik het wel?”, ”wie ben ik om dit te doen?”. Dit wordt door je onderbewustzijn ‘automatisch geregeld’ als zich een ‘oude’ zelfde soort situatie voordoet wat je wilt veranderen. Het is een vorm van angst om niet te veranderen naar een nieuwe manier van leven want je laat je ‘oude’ leven los.

Praktijk

Ikzelf heb gemerkt dat  ‘positief’ ombuigen vaak het moeilijkst gevonden wordt  in mijn praktijk. Tijdens de begeleiding help ik volwassenen vanaf 35 jaar met hun drukke hoofd, geen zelfvertrouwen, en niet meer weten wat ze willen doen met duidelijk maken hoe zij denken en voelen, zodat zij vol vertrouwen zélf richting aan hun leven kunnen geven en kiezen voor dat wat hen gelukkig maakt. Positief denken is iets wat zij niet meer toepassen door wat ze hebben meegemaakt en erkennen dan dat ze niet meer geloven dat ze hun gedachten kunnen ombuigen naar iets wat wel lukt. Het heeft ze een vorm van ‘veiligheid’ gegeven. Het ombuigen kan je op verschillende manieren toepassen: opschrijven hoe je de nieuwe situatie wilt, wat wil je voelen, het gaan tekenen, of de nieuwe situatie visualiseren ( wat voor velen een ‘makkelijke’ manier is omdat ze meestal in beelden denken die ik hier begeleid) Wanneer zij dit toepassen ervaren ze een ander gevoel in hun lichaam en hoofd. Met andere woorden het lichaam geeft meer ruimte en rust. Door oefeningen mee te geven naar huis ervaren zij hoe deze manier van denken te gebruiken en hun weer nieuwe mogelijkheden geeft om zelf aan het stuur van hun leven te gaan staan.

Dus altijd blij en de negatieve overtuigingen zijn dan natuurlijk weg als je positief denkt? Nou nee, dan moet ik je teleurstellen. In iedere nieuwe verandering die je wilt aanbrengen zullen ook de belemmerende gedachten en oude overtuigingen je proberen tegen te houden. Maar ze mogen er gewoon zijn. Je laat ze toe, maar krijgt ook een oplossing van binnenuit hoe hiermee om te gaan. Door deze oplossing actief te gaan toepassen kan er daadwerkelijk iets gaan veranderen. Zeker er zullen dus heus nog dagen zijn dat het niet zo ‘smooth’ loopt, heb ik ook nog wel eens last van, maar oefening baart kunst. Het is een weg om steeds meer te kunnen groeien naar de persoon die je vanuit jezelf wilt zijn, jouw verlangens /doel te kunnen bereiken. Hiermee tevens tegelijk meer zelfvertrouwen en rust kan verkrijgen, doordat je op jezelf blijft vertrouwen, want diep van binnen ‘weet’ je wat voor jou goed is, er naar luisteren is een ander ding. Maar he, daar kan ik je bij helpen niet waar 😉

Samengevat

Negatief denken wordt ‘makkelijker’ gedaan dan positief. De “ja, maar” komt dan vaak om de hoek kijken dat je toch niet kan of waard bent. Want hé, wie ben jij nou helemaal? 😉 Probeer dan zoveel mogelijk positief te denken (wat je dus wel wilt) en te reageren en ervaar hoe je de situatie kan veranderen door de oplossingen die naar boven komen. Want niet de situatie waarin je zit maakt dat je bepaalde gedachten en gevoelens hebt, maar de wijze waarop je naar de situatie kijkt. Om dit patroon te doorbreken kan je jezelf een nieuw verhaal vertellen dat het wel lukt en wat daarvoor  nodig is, omdenken, zodat je hiermee je onderbewustzijn veranderd.

Ben benieuwd hoe jij tegen deze manier van denken aankijkt. Laat je hieronder een reactie achter? Neem gerust hier contact op voor 30min gratis sessie mocht je meer willen weten of ervaren hoe je hier aan kan werken door 2 tips die ik je dan alvast zal geven.

blog categorieën

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.