Ik ben goed zoals ik ben!

Jezelf goed vinden zoals je bent, daar begint het allemaal mee om een gelukkig leven te hebben. Het zal een omgeving (keuzes maken,werk,relaties) scheppen die in harmonie is met je innerlijk. Je zelfvertrouwen en je ook waardevol vinden spelen hier de hoofdrol in. Zonder deze basis zal je buiten jezelf gaan zoeken naar erkenning en uit eigen ervaring weet ik dat je er niet gelukkiger op wordt. Lange tijd voelde ik mij een persoon van een andere planeet, soms kwam ik mensen tegen die dezelfde ‘taal’ spraken zeg maar, hoewel dat niet zoveel voor kwam. Ik was een meester in het aanpassen en vooral aanvoelen hoe ik in een situatie te werk moest gaan. Mijn snelle denken en de out of the box oplossingen werd vaak niet zo geaccepteerd, wat voor je zelfvertrouwen en zelfbeeld niet zo goed werkt kan ik je melden. Zeker niet om mij zelf goed genoeg te vinden?

Mijn hoofd ging het overnemen van mijn hart gevoel bij het functioneren in de maatschappij. De mening van anderen speelde een grote hoofdrol want ergens wilde je er toch wel bij horen. Het aanpassen werd ‘gewoon’ om contact te kunnen blijven houden met de buitenwereld. Terwijl ik diep van binnen wist dat het geen goede keuze was en het niet klopte. Maar ook speelde de gedachte steeds meer wie ben ik eigenlijk en doe ik er wel toe? Ik was ‘anders’ maar kon het niet plaatsen waarom. Ik liet mijn eigenwaarde en geluk dus meestal afhangen van wat anderen vonden.

Wanneer ben je de moeite waard?

Voor mij heeft dat te maken met zelfacceptatie. Gelukkig zijn met jezelf. Oftewel sta je de morgen op met dat het oké is zoals je bent. Deze gedachte is voor mij lang iets geweest dat ik niet zo voelde. De ommekeer kwam toen voor mij op latere leeftijd bekend werd dat binnen ons gezin de eigenschappen Hoogbegaafdheid, Hoogsensitief en Visueel ruimtelijk denken (beelddenken) een onderdeel is van wie wij ZIJN. Het speelt mee hoe je met deze eigenschappen naar de buitenwereld kijkt en met je snelle sensitieve manier van denken heel andere oplossingen ziet bij een vraag/situatie dan de meeste mensen. Puzzelstukjes vielen op hun plek, het ‘anders’ zijn en ik maak nu graag dankbaar gebruik van deze eigenschappen zowel privé als in mijn praktijk.

Het gevoel ‘ik ben wie ik ben en het is goed’

Diep van binnen weet je dat je het waard bent om er te zijn, iedereen heeft hier iets te betekenen. Om geliefd, gelukkig en succesvol te zijn. Om rustig en vol vertrouwen te weten dat je het kan. Vanuit je hart weet je wat goed is voor jou, daarop vertrouwen is de kunst. Je eigenwaarde is dus een gevoel die van binnenuit komt : “ik ben oké zoals ik ben, geloven in jezelf, los van wat anderen zeggen of van wat je doet”. Je bent van jezelf al waardevol, daar heb je niet andere mensen voor nodig.

Waarvoor is eigenwaarde belangrijk?

Het is de basis voor je zelfvertrouwen en helpt je bij het kiezen van wat bij jou past om te doen in jouw leven. Wat voor jou belangrijk is en gelukkig maakt. Bewust te zijn van hoe je denkt, voelt en wat je verlangens zijn maakt het mogelijk jouw leven te leven op jouw voorwaarde. Door blij te zijn met jezelf hoe je bent en weten wat je wilt, zijn belangrijk onderdelen om trouw aan jezelf te blijven ondanks wat anderen zeggen. Hierdoor kom je ook gelijkgestemden tegen en er mooie ontmoetingen onstaan omdat je elkaar ‘begrijpt’. Er ontstaat een ontmoeting van hart tot hart.

Accepteer jij je zelf?

Door bewust te zijn geworden vanwaar het gevoel ‘anders’ te zijn in de buitenwereld vandaan komt is het voor mij mogelijk geworden om mijzelf te accepteren zoals ik ben. Mijn hoogbegaafdheid en het in beelden denken ook niet meer ontken (sinds ik dit bewust ben ) maar een onderdeel zijn van wie ik ben. Daardoor ook duidelijk geworden wat voor mij belangrijk is om gelukkig te zijn en wat er voor nodig is om dit te kunnen bereiken. Natuurlijk kom ik ook nog wel uitdagingen tegen maar ik volg nu wel mijn hartsgevoel hoewel het hoofd soms tegen kan stribbelen. Maar die kan weer mooi mee helpen bij de acties om mijn doel te bereiken.?

Het gevoel van eigenwaarde weer terug vinden is waar ik in mijn praktijk mijn klanten mee begeleid. Je zelf goed vinden zoals je bent. Zodat je vol vertrouwen rustig van uit je hart jouw leven zélf kan inrichten met dat wat jou gelukkig maakt ondanks wat anderen zeggen.

Hoe zit dat met jou? Accepteer jij jezelf of ben je jezelf kwijt geraakt? Laat je jouw leven door anderen bepalen of heeft je hoofd het voor het zeggen die aangeeft dat je niet goed genoeg bent? Ik hoor graag je ervaring of vraag over dit onderwerp.

Mocht je graag hulp hebben bij je eigenwaarde weer terug krijgen neem dan contact op. Ik help je met alle liefde.

blog categorieën

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.