Het lichaam is wijs

Die knoop in je maag als er iets spannends gebeurd, hoofdpijn door de stress en geen energie meer om iets te doen. Je lichaam geeft aan dat het hulp nodig heeft om weer in de juiste balans te komen en dat er iets niet klopt. Maar vaak ga je gewoon door tot je helemaal niet meer kan en niet meer weet hoe het op te lossen. Het lichaam kan je veel vertellen wat er aan de hand is en hoe je situaties kan veranderen.

Je lichaam is het instrument van je gevoel.

Vaak ‘weet’ en voel je wel wat goed voor je is als je een keuze moet maken. Dat weten komt meestal vanuit je hart of je buik. Er naar luisteren is soms moeilijk, we zijn geneigd om direct te gaan denken en vervolgens alleen van daaruit te handelen. Je hoofd heeft toch hersenen? Waar zit dat ‘verstand’ van je lichaam dan? Dat zit in je hart en je intuïtie (onderbuik) waardoor je ‘weet’ dat iets goed voor je is om een beslissing te nemen. Het is niet ‘verstandelijk’ te verklaren waarom het een juiste beslissing is om die actie te doen maar het is wel de juiste.Het hoofd kan hier moeite mee hebben en gaat gelijk een tegen actie doen door gedachten op te brengen die weer een emotie geeft. Vaak is dat een angst die er achter zit: geen zelfvertrouwen, bang om te falen, raar gevonden worden etc.

Als je naar kinderen kijkt leven die veel meer naar wat ze voelen en van daaruit reageren en handelen, volwassenen gaan eerst ‘nadenken’ en dan doen. Meestal rekening houdend met wat de buitenwereld er wel niet van zal gaan zeggen, als je echt vanuit je diepste verlangen iets zou gaan doen. Dit kan tot gevolg hebben dat je gaat twijfelen of je nu wel juist gehandeld hebt en niet beter naar je gevoel had kunnen luisteren…

Hoe te veranderen?

Door contact te hebben met je lichaam kan je leren (her) ontdekken hoe je lichaam reageert en wat het te ‘vertellen’ heeft op gedrag en emoties. Dit geeft zelfvertrouwen. Luister naar je lichaam dat heel wijs is en je precies kan aangeven wat het beste voor je is zoals de kinderen ‘gewend’ zijn te doen maar soms afgeleerd hebben als ze ouder worden. Het zelfde voor de emoties,deze worden door gedachten opgewekt die door je hoofd bepaald worden en zorgen dat een gedrag gaat toepassen die niet gaat zorgen dat je gaat doen wat je eigenlijk wilt. Dus loop er niet voor weg maar kijk wat ze je te vertellen hebben, hoe je lichaam hier op reageert, benoem ze en verwerk ze. Zo kan je meer ruimte en ontspanning voelen en situaties beter accepteren.Hiermee kan je actie ondernemen om je gedrag in bepaalde situaties te herkennen en te veranderen naar dat wat je wel wilt. Kiezen voor jezelf waar jij zelf maar ook je lichaam blij van wordt. Misschien is het wennen maar zo kan je zelf aan het stuur gaan staan van je leven en dat doen waar jij gelukkig van wordt.

Ontdekken hoe je dit kan doen? Ik wil je graag hierbij helpen om je zo weer vertrouwen in jezelf te krijgen en dat te gaan doen waar je blij van wordt. 

Download het ebook hieronder en vind nog meer manieren om jouw leven te leven op jouw voorwaarden.

blog categorieën

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.